Pirmam pirkimui 10% nuolaidos kodas!

Kaupiami AllStarRetro lojalumo eurai!

Nemokamas pristatymas nuo 50€!

AllStarRetro dovanos nuo 80€!

retro žaidimų populiarumas
Naujiena

Retro Žaidimų Populiarumas

KODĖL IŠAUGO RETRO ŽAIDIMŲ POPULIARUMAS

Kaip jaunas ir geras orų žaidėjas, man patiko žaisti „Super Mario Brothers“, nes tai buvo mano vyresniojo brolio mėgstamiausias žaidimas, ir aš norėjau būti kaip jis. Aš vis dar girdžiu teminę 8 bitų dainą savo galvoje ir, spėju, tu taip pat girdi, jei vaikystėje žaidei Mario.

Chrisas Schranckas, dar žinomas kaip „FutureManGaming“ tinkle „Twitch“, sako: „Manau, kad didžioji dalis retro žaidimų yra tik žaidimo pojūtis. 33 metų Schranckas vaikystėje Misūryje taip žaidė Mario, kad jo mama nustatė laikmatį, kad apribotų jo žaidimus ryte prieš mokyklą. Šiuo metu jis vaidina Batman: Arkham Knight.

„Žaisdamas retro žaidimus, – sako Schranckas, – džiaugiesi, kad vėl jautiesi kaip vaikas. Suaugęs jūs turite visas šias pareigas ir nerimą, ir jei galite tiesiog rasti būdą, kaip tai pamiršti, net 15 minučių, tai gali padėti. Manau, kad jei gali rasti ką nors, bet ką, kas gali padėti jaustis gerai, tai yra gerai. Retro žaidimai sukelia šiuos laimingus prisiminimus. Būdamas vaiku, per Kalėdas atidaryk naują žaidimą ar konsolę. Kaip tai atrodo, gražus pikselių menas. Tai nostalgija ir prisiminimas, kad vėl esi jaunas.

retro žaidimai

NOSTALGIJOS PSICHOLOGIJA

Iš pat pradžių nostalgijos sąvoka atrodo akivaizdi. Matote žaidimą, kurį žaidėte vaikystėje, arba žaidimą, kuris atrodo taip, kaip žaidžiate vaikystėje, todėl tai sukelia laimingus prisiminimus. Tačiau atitraukime uždangą: kodėl jūsų smegenys nori žaisti šį žaidimą? Ką duoda retro žaidimų populiarumas?

„SohoMD“ įkūrėjas Jacquesas Jospitre’as jaunesnysis teigia, kad retro žaidimai turi dvejopą patrauklumą: vidinės ir išorinės savybės, paaiškinančios jų populiarumą. „Esminiai aspektai yra susiję su klasikiniu žaidimu, todėl tai yra nesenstanti patirtis, pavyzdžiui, šachmatai“, – sako jis. „Kartu su išoriniais žaidimo aspektais, kur jis yra susijęs su teigiama praeities patirtimi, kalbant apie žmones ir vietas, todėl tai sukelia teigiamas emocijas. Tam tikras abiejų veiksnių derinys skatina atnaujintą susidomėjimą šiuo žanru.

„Retro žaidimai gali sukelti nostalgiškus jausmus, emocijas ir mintis“, – aiškino „Level Up Mental Health“ psichiatras Michaelas Feldmeieris. „Tai puikus pavyzdys, kas nutinka, kai smegenų atminties sistema ir atlygio sistema veikia kartu. Teigiamą atmintį gali sukelti garsas, kvapas, tam tikras vaizdas ar mintis. Tai savo ruožtu suaktyvina žmogaus atlygio centrą savo smegenyse, kad išlaisvintų dopaminą – neuromediatorių, dalyvaujantį teikiant malonumo ir dėmesio. Tai įrodo kodėl retro žaidimų populiarumas taip išaugo. Žmonės gali pamėgti retro žaidimus, nes jie ieško žinomo stimulo teigiamam emociniam atsakui.

„Manoma, kad nostalgija taip pat yra svarbi emociniam atsparumui“, – sako Feldmeieris. „Žvelgdamas į praeitį, kartais gali pažvelgti į ateitį net ir užknisant dabarties skausmo. Jei kas nors gali priminti apie geresnį laiką, jis gali turėti vilties ateičiai.

Žaidimai yra glaudžiai susiję su smegenų atlygio keliais. Kennethas Woogas iš Kompiuterių priklausomybės gydymo programos Lake Forest, Kalifornijoje, sako: „Smegenų vaizdavimas per pastarąjį dešimtmetį patvirtino, kad vaizdo žaidimai suaktyvina smegenų atlygio kelius – malonumų centrus. Šios primityvios vidurinės smegenų struktūros tai užfiksuoja per neuroninius ryšius, susiejant elgesį (arba medžiagą) su santykiniu malonumo atsaku.

retro žaidimaigrįžo į madą

NAUJI ŽAIDIMAI – SENOS GUDRYBĖS

Sausio mėnesį išleistas 2-D veiksmo RPG „Ocean’s Heart“ ir panašūs žaidimai suvaidina šią smegenų chemiją ir trokšta to, kas pažįstama. Vaizdo žaidimai, kurie atrodo kaip 8 bitų arba 16 bitų pikselių kūriniai, pvz., Bit Trip Runner, yra sukurti žaidėjams, kurie nori naujo, gerai išvystyto žaidimo, turinčio didesnį pakartojamumą, bet senesnio dizaino ir garso, kuris primena jiems vaikystę.

Velionis Oliveris Sacksas savo svarbioje knygoje „Musicophilia“ rašė: „Muzika gali tiesiogiai perverti širdį“. Muzika iš senesnių žaidimų sukuria pasąmoningą emocinį traukimą, kuris sugrąžina mus prie jų – panašiai, kaip išgirdus mėgstamą dainą iš vidurinės mokyklos laikų, sugrįžtate į tą akimirką. Retro žaidimų muzika ir dizainas turi galimybę įspausti jauno žaidėjo širdį.

Nestabiliomis pandemijos dienomis vis dar galima rasti laimės. Daugeliui tai yra šių retro ir retro stiliaus žaidimų forma. Šiomis dienomis retro žaidimų pouliarumas siekia aukštumas. Sveikiname atokvėpį nuo chaotiško pasaulio, šie žaidimai ir jų garsai gali peršti į širdį, kaip sakė Sacksas, ir įkvėpti reto, tobulo džiaugsmo.

ŠALTINIS: WIRED

Pasidalinkite:

Facebook logo Twitter logo Youtube logo
Messenger ikona
0 krapšelio ikona
Jūsų krepšelis
Jūsų krepšelis tuščias
exit-icon

Gauk 10% nuolaidą savo pirmam apsipirkimui

Bei tapk lojalumo programos dalyviu

Registracija